Kraamzorg babymoon

Alles wat je moet weten over een (niet-)medisch mondkapje

Geplaatst op

In de afgelopen maanden is er naar aanleiding van de uitbraak van de corona pandemie veel aandacht geweest voor het dragen van een mondkapje. Waar het eerst alleen verplicht was voor professionals in de gezondheidszorg, zijn mondmaskers sinds de versoepelingen ook in bepaalde openbare ruimtes nu verplicht. En dat is ook niet zo gek. Het gebruiken van een mondkapje zorgt namelijk voor een aanzienlijke verlaging van het besmettingsrisico. Het is dan echter wel van belang dat je ze correct draagt. Daar vertellen we je in dit artikel meer over.

Medische en niet-medische mondkapjes

Voordat we verder ingaan op het dragen van een mondmasker, is het belangrijk om eerst wat meer te vertellen over het verschil tussen medische en niet-medische kapjes. Medische mondmaskers zijn mondkapjes die bedoeld zijn voor zorgmedewerkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die in het ziekenhuis, een bejaardentehuis of de gehandicaptenzorg werken. Deze mondkapjes voldoen aan de Europese richtlijnen en eisen wat betreft medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Sinds de coronacrisis is er een enorm tekort aan medische mondmaskers. Dit heeft veel zorginstellingen lange tijd in de problemen gebracht en het is dan ook belangrijk dat alleen mensen die deze variant echt nodig hebben, deze ook echt kopen. Voor de rest van de bevolking is het dragen van een niet-medisch kapje meer dan voldoende. Je herkent een medisch mondkapje aan de beschermingsklasse waarmee deze wordt geclassificeerd (FFP1, FFP2 of FFP3).

Voor, tijdens en na het dragen van een mondkapje

Nu je weet wat het verschil is tussen een medisch en een niet-medisch kapje, is het tijd om in te gaan op de manier waarop je met deze mondmaskers om moet gaan. Het is namelijk niet alleen een kwestie van uit de verpakking halen en op doen. Zo dien je bijvoorbeeld altijd eerst je handen te wassen. Zo voorkom je dat je bacteriën die zich al op je handen bevinden, overdraagt op het kapje. Vervolgens dien je het mondkapje alleen bij de touwtjes vast te pakken en moet je aanrakingen met je gezicht zoveel mogelijk voorkomen.

Als je het kapje eenmaal op hebt, is het nog steeds zaak aanrakingen met het kapje of je gezicht te vermijden. Bovendien dien je het kapje zo min mogelijk op en af te doen en is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel je mond als je neus volledig bedekt zijn. Ben je op je bestemming aangekomen en wil je het mondkapje afdoen? Pak dan opnieuw alleen de touwtjes vast en haal het kapje in één beweging van je gezicht. Gooi kapjes die niet herbruikbaar zijn direct in de prullenbak en was de herbruikbare variant na ieder gebruik met een watertemperatuur van minimaal 60 graden.

Wanneer je deze stappen voor, tijdens en na het dragen van een mondmasker zorgvuldig volgt, draag je effectief bij aan het verminderen van het besmettingsrisico van het coronavirus. Meer informatie hierover en over de locaties waar je verplicht een mondkapje moet dragen, raadpleeg je de website van het RIVM. Indien je op locaties komt waar het dragen van een mondmasker verplicht is moet je zelf mondkapjes kopen!

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden